Şikayetçi olunan kişiye ne denir?
Şikayetçi, bir suçtan zarar gören veya mağdur olan ve bu nedenle savcılığa veya ilgili kuruma başvurarak şikayet hakkını kullanan kişidir. Şikayetçinin aynı zamanda mağdur olması gerekmez. Şikayetçi, suçtan şikayet eden kişidir.
Kimler şikayetçi olabilir?
Şikâyetçi gerçek kişi, şirket, vakıf, dernek vb. olabileceği gibi tüzel kişi de olabilir. Tüzel kişiler, şikâyet haklarını yetkili organları aracılığıyla kullanırlar.
Şikâyette bulunan kişiye ne denir?
Şikayet yazılı veya sözlü olarak yapılabilir. Şikayeti sunan kişi genellikle Türkçe’de “şikayetçi” veya “temyiz eden” olarak anılır.
Şikayetçi olmak ne anlama gelir?
Suç duyurusu, bir suçun mağdurlarının veya mağdur taraflarının ilgili makamlara bildirimde bulunup faillere karşı şikayette bulunmaları anlamına gelir. Şikayet hakkı, yalnızca bir suçun mağdurları ve mağdur taraflarının sahip olduğu bir haktır. Üçüncü taraflar şikayette bulunamaz, yalnızca bir rapor sunabilirler.
Biri sizden şikayetçi olursa ne olur?
Şikâyetçi, kendisine karşı işlenen suçtan dolayı şikâyette bulunması hâlinde, hakkında şikâyette bulunulması veya Cumhuriyet savcılığının resen soruşturma yürütmesi fark etmeksizin, davaya katılma (iş birliği) hakkına da sahiptir (CMK m. 237). Şikâyetçi, davaya katılma isteğini sözlü veya yazılı olarak ceza mahkemesine bildirebilir.
Şikayetçi olan kişi mahkemeye gitmezse ne olur?
Şikayetçi, usulüne uygun bildirimden sonra mahkemeye gitmezse, zorla kovuşturulmasına karar verilebilir. Zorla takip kararı, kolluk kuvvetleri tarafından uygulanacaktır.
Kanıt olmadan şikayetçi olunur mu?
Elbette mümkün, ancak çok şey onların ne bildirdiğine bağlı. Görgü tanığı ifadeleri, başka hiçbir kanıt olmasa bile güçlü bir kanıttır. Polis durumu tartmalı ve daha fazla araştırma yapıp yapmamaya karar vermelidir. 16 Mayıs 2024Elbette mümkün, ancak çok şey onların ne bildirdiğine bağlı. Görgü tanığı ifadeleri, başka hiçbir kanıt olmasa bile güçlü bir kanıttır. Polis durumu tartmalı ve daha fazla araştırma yapıp yapmamaya karar vermelidir.
Biri şikayetçi olursa sicile işler mi?
İşlenen her suç sabıka kaydına geçmez. Şikâyetçi, yargılama sonuçlanıncaya kadar şikâyetinden vazgeçmemeli ve hiçbir taviz vermemelidir.
Bir kişiden şikayetçi olmak için ne yapmalı?
Suç duyurusunda bulunmak için doğrudan polise, jandarma veya savcılığa başvurabilirsiniz. Bir suçun mağduru olduysanız veya soruşturma için bildirme zorunluluğu olmayan bir suçtan haberdar olduysanız, genellikle önce jandarma veya polis karakoluna başvurmayı düşünebilirsiniz.
Şikayet asılsız çıkarsa ne olur?
İşlenmediğini bildiği bir suçu, işlenmiş gibi yetkili makamlara ihbar eden veya soruşturmayı kolaylaştırmak için işlenmemiş bir suç hakkında delil veya emare uyduran kimse, üç yıldan az olmamak üzere hapis cezası ile cezalandırılır.
Beni rahatsız eden birini nasıl şikayet ederim?
Şikayet dilekçenizi ilgili adliye binasındaki savcılığa fiziki olarak teslim edebileceğiniz gibi UYAP üzerinden online olarak da gönderebilirsiniz. Ancak UYAP Vatandaş Portalı üzerinden dilekçe göndermek için elektronik imza veya mobil imza kullanmanız gerekmektedir.
Polise şikayet ettikten sonra ne olur?
Suç duyurusunda bulunulması üzerine polis, konuyu ilgili Cumhuriyet savcılığına bildirir, Cumhuriyet savcılığının emir ve talimatları doğrultusunda olayı soruşturur, savcılık tutanağı düzenler ve dosyayı Cumhuriyet savcılığına iletir.
184 şikayet edince ne olur?
İhbarı alan tütün ekibi derhal verilen adrese giderek ihbarı yerinde kontrol eder. Denetleme ekibi bir ihlal tespit ederse gerekli önlemler alınır ve denetim görüntüleri ve raporları sistem üzerinden merkez ofise gönderilir.
Sürekli şikayet eden insana ne denir?
Obsesif insanlar sürekli olarak isteklerinin istedikleri gibi gerçekleşmediğinden ve olayların kendi kontrolleri dışında gerçekleştiğinden yakınırlar. Paranoyak insanlar; Çevresine karşı güvensizlikle doludur.
Şikayette bulunmak sicile işler mi?
Şikayetçinin veya şüphelinin ifadesinin polis memurları tarafından karakola teslim alınması, adli sicil kaydına işlenmez.
Şikayetçi tarafa ne denir?
Suçtan zarar gören; yargılama sırasında mağdur, davacı veya katılımcı olarak anılabilir. Soruşturulması ve kovuşturulması rapora bağlı olan suçlarda, şikayetçi 6 ay içinde itiraz hakkını kullanmalıdır.
Suç duyurusunda bulunan kişiye ne denir?
Bir suçun mağduru olan kişi, dava açmak için faile karşı suç duyurusunda bulunabilir. Bu durumda, kişinin sıfatına “şikayetçi” denir. Ancak, bir suçtan zarar görmüş veya mağdur olmuş kişiler de suç duyurusunda bulunabilir.
Hukukta şikayetçi olan kişiye ne denir?
Şikayetçi, zarardan şikayet eden veya talepte bulunan kişidir. Ceza yargılamasında, “şikayetçi” terimi, suça doğrudan maruz kalan bir suçun kurbanı veya suçtan zarar gören ve böylece davacı olan kişiyi ifade eder. “Temyiz eden” terimi yerine, “temyiz eden” olarak da adlandırılır.
Şikayetçi vekiline ne denir?
Şikayetçinin avukatı; Şikayetçinin tüm hak ve menfaatlerini koruyan ve gözeten avukattır. Şikayetçinin avukatı, ceza yargılamasında suistimallere neden olan faillerin ceza mahkemesinde yargılanması ve en ağır şekilde cezalandırılması için gerekli tüm çalışmaları yapar.