Hatay üzerinden geçen göçmen kuşlar nereden gelip nereye giderler?
İlkbahar göçü sırasında Afrika Rift Vadisi’nin uzantısını izleyerek Hatay’a ulaşan yüksekten uçan göçmen kuşlar, kuzeydoğu ve kuzeybatıya doğru göçlerini sürdürerek, İstanbul Boğazı’nı geçerek Kuzey Trakya ve Balkanlar’a, diğer kol ise Artvin üzerinden Kafkaslar’a ulaşarak daha kuzeydeki üreme alanlarına ulaşırlar.
Göçmen kuşlar ülkemize ne zaman gelir?
İlkbaharın başlamasıyla birlikte güneyden kuzeye doğru dönüş göçlerine başlarlar. İlkbaharda kuzey bölgeleri kuşlarla dolup taşar. İlkbaharda kuzeye gelen kuşlar yılın üç çeyreğini ilkbahar, yaz ve sonbahar dahil olmak üzere bu geniş alanlarda geçirirler.
Türkiye’deki kırlangıçlar nereye göç eder?
GÖÇMEN KUŞLARIN DURAK NOKTALARI: Çoruh Vadisi Genel olarak leylek, pelikan, gök güvercini, yaban kazı, yaban ördeği, kırlangıç, şahin, atmaca ve kartal gibi yırtıcı kuşlar ülkemizdeki bu durak noktalarını Avrupa’dan Afrika’ya ve tekrar geri uçmak için kullanırlar. Her yıl Afrika’dan Avrupa’ya göç ederler.
Leylek Türkiye’den nereye göç eder?
İlkbaharda Avrupa’ya göç eden leyleklerin en dar geçit olan İstanbul Boğazı ve Cebelitarık Boğazı’nı kullandığını belirten Can, “Sonbahar göçünde Avrupa’dan sürüler halinde yola çıkan leylekler Balkanlar’ı geçip İğneada-Enez arasında yolculuklarına devam ediyor, Marmara kıyılarını takip ediyor ve Boğaz’dan geçiyor.
Hangi kuşlar Türkiye’ye göç eder?
Bu kuşların yanı sıra pelikanlar, gök güvercinleri, yaban kazları ve yaban ördekleri gibi kuşlar da göç eder. Yırtıcı kuşlar arasında şahinler, kartallar ve doğanlar göçmen kuşlardır. Anadolu’da yaşayan ancak göç eden kuşlar arasında guguk kuşları, kara sansarlar, turnalar, kırlangıçlar ve orman ibisleri bulunur.
Hatay göçmen kuşları izlemek için neden çok iyi bir yerdir?
Hatay, Afrika’da kışlayan türler için Türkiye’ye açılan kapıdır. Özellikle bölgenin Akdeniz kıyısındaki sıradağları göçmen kuşlar için bir darboğaz oluşturmaktadır. Her yıl milyonlarca yırtıcı kuş, leylek ve diğer kuşlar bu rota üzerinden Anadolu coğrafyasına girmektedir.
Göçmen kuşlar hangi aylarda gider?
Göçmen kuşlar yolculuklarına ilkbahar aylarında, özellikle Şubat sonu ve Mart başında başlarlar. Bazı türler için göç Haziran ortasına kadar sürer.
Hangi kuşlar göç etmez?
Alman çoban köpeği, Avrasya orman tavuğu, Sutavuğu, Balıkçıl, Karabatak, Sudak, Yeşilbaş ve Çamurcun gibi kuş türlerine ev sahipliği yapan milli parktaki sulak alanlar, göçmen olmaktan çok yerleşik kuşların katılımıyla hareketlendi.
Kırlangıç kuşu neyin habercisi?
Dostluk ve şefkatin simgesidir ve “insanları kazalardan ve belalardan kurtaran kuş” olarak bilinir. Uygur şamanları hastaları kırlangıç tüyleriyle tedavi ederdi. Klasik Çin tasvirlerinde kırlangıç, şansı ve baharın doğuşunu simgeler. Kırlangıç ayrıca denizciler için özel bir anlama sahiptir.
En uzun süre uçan kuşun adı ne?
Arctic Sandpiper (Limosa lapponica), göç sırasında sürekli uçarak en uzağa seyahat eden kuş türüdür. Bu kuşlar, Alaska’dan Yeni Zelanda’ya üreme sonrası göçleri sırasında yaklaşık 12.000 kilometreyi hiç durmadan kat edebilirler.
V şeklinde uçan kuşlar hangileri?
V-formasyonu, kazlar, ördekler ve diğer göçmen kuşlar tarafından uçarken kullanılan simetrik V şeklindeki uçuş düzenidir. V-formasyonu, uçakların yakıt tasarrufu yapmasına yardımcı olur ve ayrıca askeri uçaklar tarafından uçuş düzeni olarak kullanılır. Turnalar V-formasyonunda uçarlar.
Leylek Kürtçe ismi nedir?
Farsçadan Kürtçeye (legleg) ve Zazacaya (leglege) geçmiştir. Hacı leylek ismi Türkçede de kullanılır ve Kafkas dillerinin Dağıstan kısmında bu isim Türkçeden Lakh (хӀажилаглаг hacilaglag) ve Lezg (гьажилеглег hacilelegg) dillerine geçmiştir.
Martılar hangi aylarda göç eder?
Van Gölü’nde yaşayan ve üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz arasında tatlı sulara göç eden kefal balığının zorlu yolculuğu sürüyor.
Türkiye’de göçmen kuşların konaklama yerleri nerelerdir?
İstanbul ve Çanakkale Boğazları, Kızılırmak, Gediz, Menderes ve Meriç nehir havzaları, Hatay-Amanos Dağları, Akdeniz ve İç Anadolu’nun nemli bozkırları göçmen kuşlara ev sahipliği yapan ülkemizde Manyas Kuş Cenneti, İzmir Kuş Cenneti, Kayseri Sultan Sazlığı Kuş Cenneti, Muğla Tuzla Kuş Cenneti…
Göçmen kuşlar hangi mevsimde geri dönerler?
Sonbaharın gelişiyle birlikte Dünya’daki birçok canlı kışa hazırlanmaya başlar. Bunlara göçmen kuşlar da dahildir… Kış için domates salçası veya badana hazırlamazlar. İlkbaharda geldikleri gibi sonbaharda da geri dönerler.
Kuşların göç sırasında karşılaştıkları sorunlar nelerdir?
Göçmen kuşları tehdit eden unsurlar arasında kaçak avcılık, iklim değişikliği, kentleşme, kirlilik, özellikle deniz kirliliği, sert hava koşulları ve çeşitli hastalıklar yer alıyor.