Mesafeli satış cayma hakkı kaç gün?
Mesafeli alışverişlerde cayma hakkı ne zaman ve nasıl kullanılmalıdır? Telefonla cayma hakkı kullanılabilir mi? Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeden ve ceza ödemeden mesafeli sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.
14 gün içinde cayma hakkı kalktı mı?
Elektronik ticaret kapsamında yapılan mesafeli sözleşmelerde cayma hakkının 14 güne uzatılması 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Konut satış sözleşmesi kaç gün geçerli?
Senedin geçerlilik süresi 5 yıl ile sınırlı olup, taşınmaz satış vaadine konu taşınmazın satışı 5 yıllık süre içerisinde gerçekleşmezse, 5 yıllık sürenin sonunda bu senet Tapu Müdürlüğü tarafından resmen iptal edilecektir.
İnternet cayma hakkı kaç gün?
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca satın aldığınız bir ürünü iade etme hakkına sahipsiniz. İnternet üzerinden satın aldığınız ürünlerde cayma hakkınızı kullanabilirsiniz. Siparişinizi 14 gün içerisinde hiçbir gerekçe göstermeden iade edebilirsiniz.
Sözleşme kaç gün içinde iptal edilir?
Mesafeli sözleşmelerde tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve sözleşmesel ceza ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. On dört günlük süre, mal teslimine ilişkin sözleşmelerde malın teslim alındığı gün, hizmet sunumuna ilişkin sözleşmelerde ise sözleşmenin kurulduğu gün başlar.
14 gün içinde cayma hakkı nasıl kullanılır?
Satıcı veya sağlayıcının malı geri alma teklifinde bulunmaması halinde tüketici, Yönetmeliğin 13. maddesi çerçevesinde cayma hakkını kullandığına ilişkin bildirimin kendisine ulaştığı tarihten itibaren 14 gün içinde malı satıcı veya sağlayıcıya veya yetkilendirdiği kişiye geri göndermek zorundadır.
Yasal iade süresi kaç gün?
1. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği uyarınca, Alıcı, satın aldığı ürünü teslim tarihinden itibaren 14 (on dört) gün içinde hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin cayma hakkını kullanarak iade edebilir.
Hangi durumlarda cayma bedeli ödenmez?
İnternet hızının düşük olması gibi sebeplerden dolayı internetin beklenen verimi sağlamadığı durumlarda Tüketiciyi Koruma Kanunu uyarınca iptal bedeli ödemeden aboneliklerinizi iptal ettirebilirsiniz.
Mesafeli satış sözleşmesi nedir?
Tüketici sözleşmeleri sınıfına giren mesafeli sözleşmeler, tüketici ile satıcı/sağlayıcı arasında fiziksel olarak eş zamanlı bir varlık bulunmaksızın, uzaktan iletişim araçları kullanılarak yapılan sözleşmelerdir.
Alıcı evi almaktan vazgeçerse ne olur?
4 – Bu sözleşmenin imzalanmasından sonra, tarafların alıcısı, Borçlar Kanunu’nun 156/2 maddesi uyarınca, bu mülkü satın almaktan vazgeçerse ödediği teminatı geri alamaz. Satıcı mülkü satmamaya karar verirse, teminatı iade edecek ve teminata eşit ek tazminat ödeyecektir.
Emlakçı cayma bedeli ne kadar?
Konut satışının iptali durumunda ise ilk 3 ay için sözleşme bedelinin yüzde 2’si, 3-6 ay için yüzde 4’ü, 6-12 ay için yüzde 6’sı ve 12-24 ay için yüzde 8’i oranında iptal bedeli alınıyor.
Emlakçı ile yapılan satış sözleşme nasıl iptal edilir?
Taraflar arasındaki müzakere: Diğer tarafla veya temsilcisiyle iletişime geçin ve satın alma sözleşmesini feshetmek istediğinizi bildirin. İletişim, taraflar arasında bir toplantı veya yazılı bir bildirim yoluyla yapılabilir. İptal nedeninizi ve iptal talebinizin nedenini açıklayın.
Taahhüt kaç gün içinde iptal edilir?
Sözleşmeniz, fesih bildiriminin satıcı veya sağlayıcı tarafından alınmasından itibaren en geç 7 gün içinde feshedilmelidir. Fesih talebinin yerine getirilmesi için son tarih günlük dergiler için 15 gün; haftalık dergiler için 1 ay; aylık dergiler için 3 aydır.
14 günlük cayma hakkı kalktı mı?
Bu karar 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanacak olup, bu tarihe kadar tüketici herhangi bir gerekçe göstermeksizin 14 gün içinde ürünü iade edebilecek. Bu değişimin tüketicinin ayıptan doğan haklarını kapsamadığına dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.
14 günlük iade süresi nasıl hesaplanır?
Cayma hakkının kendisine bildirilmesinden itibaren 14 (on dört) gün içinde mal/hizmet bedeli ve teslimat masrafları Alıcı’ya iade edilir ve Alıcı, 10 (on) gün içinde mal/hizmeti iade etmekle yükümlüdür. Fatura aslı gönderilmezse Alıcı’ya KDV ve diğer yasal yükümlülükler iade edilemez.
Cayma hakkı süresi kaç gün?
Tüketicinin bunlar dışında tahsil ettiği diğer ücretler, tüketicinin anapara ve tahakkuk eden faizi alacaklıya geri ödediği tarihten itibaren yedi gün içinde tüketiciye iade edilir. Tüketicilere ilk defa tüketici kredi sözleşmeleri için 14 gün içinde cayma hakkı tanınır.
Online eğitimde cayma hakkı var mı?
Cayma hakkının kullanılması halinde Şirket, Müşteriye ödenen tutarı gecikmeksizin ve herhangi bir kesinti yapmaksızın iade edecektir. Ancak Müşterinin çevrimiçi eğitim hizmetinden yararlanmaya başlaması halinde Müşteri cayma hakkını kullanamayacaktır.
Hangi durumlarda cayma bedeli ödenmez?
İnternet hızının düşük olması gibi sebeplerden dolayı internetin beklenen verimi sağlamadığı durumlarda Tüketiciyi Koruma Kanunu uyarınca iptal bedeli ödemeden aboneliklerinizi iptal ettirebilirsiniz.
14 günden sonra iade olur mu?
İade süresi (cayma hakkı) kaç gündür? Alıcı; mal satışına ilişkin mesafeli sözleşmelerde, alıcı, malı teslim aldığı tarihten itibaren on dört gün içerisinde hiçbir hukuki ve cezai sonuç doğurmadan ve hiçbir gerekçe göstermeksizin malı reddederek sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.