Kanuni grevin şartları nelerdir?
3. Yasal grevin unsurları: Mesleki amaçlı grev unsuru bulunanlar 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu md.
Kanuni lokavt nedir?
Yasal lokavt nedir? Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması ve sendikanın grev kararı alması halinde 6356 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılan lokavta yasal lokavt denir.
Lokavt kararını kim verir?
Ayrıca işveren bir sendikaya üye değilse, lokavt kararını verme yetkisine sahiptir. Lokavt kararı sendika tarafından yasal olarak verilmişse, sendika bu kararı da iptal edebilir. İşveren lokavt kararı verirse, bu kararı yalnızca kendisi iptal edebilir.
Lokavt kararı nasıl alınır?
Uyuşmazlığın tarafı olan işveren sendikası veya sendikasız işveren, grev kararının kendisine tebliğinden itibaren 60 gün içinde lokavt kararı verebilir. Lokavt kararı, bu süre içinde diğer tarafa 6 iş günü önceden bildirilmesi gereken bir tarihte uygulanabilir. Grev ve lokavt kararları, kararı veren tarafça işyerinde ilan edilir.
Greve’ye kimler katılamaz?
(3) Grev ilanı sırasında işyerinde veya işyerinde çalışan işçiler grev oylamasına katılabilir. Ancak, işveren veya işveren adına işyerinin tamamını yöneten işveren vekili grev oylamasına katılamaz.
İşveren lokavt kararı alırsa ne olur?
İşveren, lokavt kararının bir örneğini, lokavt kararının alındığı tarihten itibaren 6 (altı) iş günü içinde notere ve yetkili makama göndererek diğer tarafa bildirir. İlgili karar işyerinde derhal ilan edilir. Bildirim, 7201 sayılı Tebligat Kanununa uygun olarak yapılır.
Greve giden işçi maaş alır mı?
Buna göre: “İşverenler grev (ve lokavt) süresince iş sözleşmesi askıda kalan işçilere ücret ve sosyal yardım ödeyemezler; bu süre kıdem tazminatının hesaplanmasında dikkate alınamaz. Toplu iş sözleşmelerine veya iş sözleşmelerine aykırı hükümler konulamaz.”
Lokavt görüşmesi nedir?
Lokavt, işveren veya vekilinin, kendiliğinden veya işveren örgütünün kararıyla, işyerinde faaliyeti tamamen durduracak biçimde, işçileri toplu olarak işten uzaklaştırmasını ifade eder.
Lokavt hakkı hangi anayasada?
Ülkemizde grevin anayasal bir sosyal hak olarak ilk kez 1961 Anayasası’nda yer aldığı ortaya çıktı. 1982 Anayasamızda, bu hakkın “Grev ve Lokavt Hakkı” başlıklı 54. maddesinde “toplu sözleşmenin yapılması sırasında ortaya çıkan bir uyuşmazlık halinde işçilerin grev yapma hakkı vardır” denilmektedir.
Grev ve lokavt arasındaki fark nedir?
Toplu iş hukukunda mücadelenin çözümlerinden biri grev, diğeri ise lokavttır. Grevler işçilerin işverenler üzerinde ekonomik baskı kurmasının bir aracıdır ve lokavtlar da işverenlerin işçiler üzerinde ekonomik baskı kurmasının bir aracıdır. Anayasa’nın 54. maddesinde düzenlenen grev ve lokavt hakkı ilk olarak 1961 Anayasası’nda yer almıştır.
Lokavt yasağı nedir?
Lokavt, birçok işyerinde yaşanan bir durumdur. İngilizce kökenlidir ve lokavt kelimesinin Türkçe karşılığı olarak karşımıza çıkar. Lokavt; İşverenin, işyerindeki mevcut faaliyetin tamamen durmasına yol açabilecek ölçüde çalışanları askıya alması durumudur.
Kanun dışı grev nedir?
Yasadışı grev, yasal prosedüre uygun olarak veya grevlerin yasak olduğu bir işyerinde gerçekleştirilmeyen bir grev türüdür. Yasadışı grevlere bazı örnekler şunlardır: Yasal bildirim veya soğuma süresi olmayan grevler. Grev oyu veya gerekli çoğunluk olmadan yapılan grevler.
Lokavt nasıl sona erer?
Yasal grev ve lokavt bildirimle sona erer. Yasal grev veya lokavt, yetkili makam tarafından işyerinde kararın ilan edildiği gün sona erer; ilgilinin kararını aldığı veya yetkili makama bildirdiği gün sona ermez.
Lokavt cezası nedir?
Lokavt, işverenin grevdeki işçileri toplu olarak işten uzaklaştırmasıdır.
Kimler grev yapamaz?
Grev yasaktır: İnsan hayatını kurtarma çalışmalarında ve mezarlıklarda. Belediye su, elektrik, doğal gaz, petrol üretimi, tasfiye ve dağıtım işlerinde ve bankacılık hizmetlerinde.
Grevin unsurları nelerdir?
Grevin unsurları: Grev, yalnızca grev yapmak isteyen işçiler tarafından yapılabilir. Grev yapmak için işçilerin kendi aralarında anlaşarak veya grev kararına uyarak eylemde bulunmaları gerekir. Grev yalnızca belirli bir amaca hizmet edebilir.
Greve giden işçi işten çıkarılabilir mi?
6356 sayılı Kanunun 70. maddesinin 1. fıkrasına göre; Kanuna aykırı grev yapılması halinde işveren, grevi teşvik eden, greve katılan veya greve katılmaya veya grevi sürdürmeye teşvik eden işçilerin iş sözleşmelerini haklı nedenle feshedebilir. Bu durumda işçilere fesih halinde kıdem tazminatı veya ihbar tazminatı ödenmez.
Hangi çalışanlar grev yapamaz?
Grev yasaktır: İnsan hayatını kurtarma çalışmalarında ve mezarlıklarda. Belediye su, elektrik, doğal gaz, petrol üretimi, tasfiye ve dağıtım işlerinde ve bankacılık hizmetlerinde.
Greve giden işçi maaş alır mı?
Buna göre: “İşverenler grev (ve lokavt) süresince iş sözleşmesi askıda kalan işçilere ücret ve sosyal yardım ödeyemezler; bu süre kıdem tazminatının hesaplanmasında dikkate alınamaz. Toplu iş sözleşmelerine veya iş sözleşmelerine aykırı hükümler konulamaz.”